Terracotta het oudste bouwmateriaal ter wereld

Terracotta is een eeuwenoud materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Mesopotamië en is sindsdien wereldwijd gebruikt in verschillende culturen. In deze tekst zal ik de ontstaansgeschiedenis van terracotta beschrijven, de eigenschappen ervan benadrukken en uitleggen waarom het vandaag de dag nog steeds een bruikbaar materiaal is.

Terracotta is afgeleid van het Italiaanse woord "terra cotta", wat "gebakken aarde" betekent. Het werd voor het eerst gebruikt door de oude beschavingen in Mesopotamië, rond 3000 voor Christus. Deze beschavingen ontdekten dat klei, een overvloedig materiaal in de rivierdalen van Mesopotamië, kon worden gevormd en gebakken tot harde, duurzame objecten. Deze objecten varieerden van eenvoudige potten en bekers tot complexere sculpturen en architecturale elementen en bouwmaterialen zoals bakstenen, tegels en dakpannen.

Naarmate de beschavingen evolueerden, verspreidde het gebruik van terracotta zich naar andere delen van de wereld, zoals het oude Griekenland, Egypte, Rome en China. Elk van deze culturen voegde hun eigen artistieke stijlen en technieken toe aan de productie van terracotta-objecten. In het oude Griekenland werden terracotta's gebruikt als architecturale elementen en werden ze vaak beschilderd om een levendigere uitstraling te krijgen. In het oude Rome werden terracotta's veel gebruikt als dakpannen, wat aantoonde dat het materiaal bestand was tegen de elementen.

De eigenschappen van terracotta maken het tot een uniek en veelzijdig materiaal. Het wordt gemaakt van gebakken klei , waardoor het een natuurlijke warmte absorberende eigenschap heeft. Dit maakt het ideaal voor het reguleren van temperatuur een water van vochtigheid in gebouwen. Terracotta is niet-ontvlambaar en milieuvriendelijk, omdat het van natuurlijke materialen is gemaakt.

Het productieproces van terracotta omvat verschillende stappen. Eerst wordt de klei verzameld en gepurificeerd  om onzuiverheden te verwijderen. Vervolgens wordt de klei verwerkt  tot de gewenste vorm, hetzij met behulp van de hand of met behulp van mallen. Daarna worden de gevormde stukken gedroogd om overtollig vocht te verwijderen en scheuren te voorkomen. Ten slotte worden de gedroogde stukken gebakken in een oven op hoge temperaturen, wat resulteert in de uiteindelijke hardheid en duurzaamheid van het terracotta. Hoe hoger de temperatuur hoe harder de Tegel. Onze tegels worden gebakken in ovens die 1.000 graden Celsius bedragen.

Ondanks de vooruitgang in moderne bouwmaterialen en technologieën blijft terracotta een veelgebruikt en bruikbaar materiaal in de hedendaagse architectuur, bouwnijverheid en kunst. 

Door de kennis en de vaardigheden van de ateliers waarmee wij beschikken wij over een breed kleuren gamma, roomwit, zachtgeel, oranje, rood, terra, chocolade bruin en gitzwart. Onze afwerkingen zijn glad, rustiek of verouderd. Daarnaast hebben wij talloze vormen, met de combinatie van al deze factoren zijn de mogelijkheden schier oneindig.

Om terracotta goed te verwerken is wel specialistische kennis vereist om tot een optimaal resultaat te komen. Bent u van plan terracotta te kopen dan adviseren wij u om uw project te laten begeleiden door onze specialisten. Zij staan graag met raad en daad terzijde, ongeacht de omvang van uw project.